fallback

Секторът на имотите в Италия - ключов за възстановяването на икономиката

Министър призова за насърчаване на кредитирането за бизнеса и домакинствата, както и за облекчаването на процедурите по продажбата на публичната собственост

12:52 | 06.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Секторът на недвижимите имоти е един от ключовите сектори за възстановяване на икономиката на Италия, коментира италианският министър на инфраструкутрата Маурицио Лупи по време на откриването на конференцията Expo Italia Real Estate.

“Недвижимите имоти имат стратегическо значение за нашата страна и ние трябва да се запитаме защо все още има толкова малко активни международни инвеститори в Италия”, коментира Лупи, цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

Обемът на жилищните транзакции в Италия намаляват вече за пета поредна година, сочат правителствени данни. През миналата година например жилищният сектор в страната е записал най-лошите резултати от 1985 г., а продадените жилища са намалели със 50 хил. жилищни единици спрямо предходната година.

Този спад обаче е свързан основно със затегнатото кредитиране. През 2012 г. са генерирани общо 26 млрд. евро нови жилищни кредити, което е с около 45% по-малко спрямо 2011 г.

Лупи коментира, че като отговор на кризата трябва да бъдат опростени някои административни процедури за пазара на имоти, да се промени жилищната политика, както и да се подобри достъпът до кредитиране за семействата и бизнеса.

Той призова също така да се облекчат конкурсните процедури за раздържавяването на публичната собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:06 | 09.09.22 г.
fallback