fallback

Отчита се рязък спад в недостига на дългово финансиране в Европа

В сравнение с преди година темповете, с които се свива задлъжнялостта на банките и бизнеса в Европа, се засилват

18:14 | 05.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Недостигът на финансиране за сектора на имотите в Европа се е свил с 42% за шест месеца от 86 млрд. долара, на колкото се изчисляваше през ноември 2012 г., до 50 млрд. долара в резултат от намаляването на задлъжнялостта на банките и засилването на небанковото кредитиране за бизнес имоти, сочат данни на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

В Азиатско-тихоокеанския регион недостигът на дългово финансиране за сектора на имотите достига 22 млрд. долара, но експертите очакват да се свие до 5 млрд. долара нетно след още 6 месеца. В Северна и Южна Америка пък не е отчетен недостиг на дългово финансиране за сектора.

В сравнение с преди година темповете, с които се свива задлъжнялостта на банките и бизнеса в Европа, се засилват. Редукцията на финансовата дупка за сектора освен това отразява прогресът при свиването на банковите баланси в Германия, Великобритания, Италия, Испания и Холандия.

Експертите продължават да регистрират нарастващ интерес на небанковите институции към дълговия пазар и финансирането на сектора на бизнес имотите в Европа. За основните пазари, като Великобритания, Франция, Швеция и Германия, дори се очаква през следващите 2 години да бъде отчетен излишък на дългово финансиране.

Най-значителен е недостигът в периферията на еврозоната, където държавите имат и сериозни икономически проблеми. В Испания например е отчетен недостиг на дългово финансиране от 17 млрд. долара – най-сериозният в Европа. Подобни са числата и за Ирландия, Италия, дори и за Холандия.

През периода 2013-2015 г. от компанията очакват фондове и застрахователи да осигурят 181 млрд. долара дългов ресурс за сектора на бизнес имотите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 08.09.22 г.
fallback