fallback

Пекин наложи таван на цените на жилищата

Местните власти отказват разрешителни на жилищните проекти с прекомерно високи цени

12:06 | 04.06.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Местните власти в Пекин, където и в момента се прилагат най-строгите ограничения за пазара на имоти, бяха принудени да предприемат допълнителни мерки в опит да ограничат ръста на цените на жилищата заради рекордното търсене, предаде Bloomberg.

В столицата на Китай вече се прилагат тавани на цените, а местните власти могат да откажат издаване на нужните разрешителни за излизането на пазара на прекомерно скъпите проекти, съобщават строителната компания Sunac China Holdings и посредникът Centaline Group.

Ако местните власти в града не успеят да постигнат целта си цените на жилищата да останат без промяна тази година, те ще трябва да предприемат още ограничителни мерки, отбелязва информационната агенция.

През април цените на новите жилища в Пекин са нараснали с 3,1% спрямо март и с 10,3% спрямо април миналата година, което е най-високият ръст сред основните градове на Китай, сочат данните на SouFun Holdings. През май пък градът е втори по ръст на цените на жилищата след Гуанджоу.

„Като столица на Китай Пекин е подложен на извънреден натиск да наложи допълнителни мерки, за да ограничи ръста на цените“, коментира пред агенцията Лио Ю, анализатор от CEBM Group. „Тъй като тенденциите на жилищния пазар в Пекин се наблюдават от всички, може да се очаква, че все повече градове ще последват примера и ще наложат таван на цените“, допълва експертът.

Заради „охлаждането“ на икономическия растеж е малко вероятно централното правителство да затегне паричната си политика или да наложи национален извънреден данък върху имотите. Това не оставя голям избор на местните правителства, освен да предприемат по-краткосрочни мерки за ограничение на ценовия ръст на фона на недостига на жилища.

От Citigroup обаче предупреждават, че прекомерното „затягане“ на пазара на имоти може да има обратен ефект и да удари тежко икономическия растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
fallback