fallback

Американска компания иска да строи космически хотел край бреговете на Барселона

Местните власти обаче не харесаха проекта, не пасвал на стила и цялостния облик на града

10:59 | 03.06.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Космическият хотел е по дизайн на архитекта Ерик Морван. Снимка: barselonaisland.com

Футуристичен проект за изкуствен остров и „космически хотел“ край бреговете на Барселона разбуни духовете в Каталуния.

Младата американска компания Mobilona предлага изграждането на проекта на стойност 1,5 млрд. долара, който включва хотел с 2 хил. стаи, спа център с нулева гравитация, вертикални тунели, които ще позволяват на гостите да изпитат чувство на безтегловност, както и въртящо се 6-етажно космическо имение. Предвижда се още придвижването из хотела да става чрез подвижни пътеки, водни таксита на слънчева енергия и космически планери, пише онлайн изданието worldpropertychannel.com.

В проекта са залегнали също така 24-часов космически мол, първата покрита марина в света и галактически гледки, прожектирани върху стъклата на прозорците на хотела. Предвижда се и изграждането на пешеходен мост, който да свързва острова с града.

Проектът е по дизайн на испанския архитект Ерик Морван, който е спечелил конкурс, организиран от Mobilona. Компанията вече поиска нужните разрешителни, но местните власти в Барселона не харесаха проекта с мотива, че не пасва на стила и цялостния облик на града.

„Нямаме нужда нито пък желаем проект от подобно естество“, коментира кметът Хавиер Триас по повод публикациите за проекта в местната преса. Все пак той каза, че местните власти ще обсъдят проекта, въпреки че даде да се разбере, че лично той не би го подкрепил.

„Барселона е град на културата, знанието, креативността и намеренията ни за развитие на града ще следват различна посока. Нямаме намерение да превръщаме града в зрелище“, коментира Триас.

Говорителят на местната служба по градоустройство пък посочи, че „проектът изглежда по-подходящ за Дубай“.

От компанията обаче изглежда не са особено впечатлени от реакцията на местните власти и продължават с призивите за сътрудничество. „Барселона е един от най-великите градове в света и приветстваме всеки, който иска да работи с нас, за да превърне Barcelona Island в новото горещо място на Европа“, коментира главният изпълнителен директор на Mobilona Жером Ботари.

Той подчертава, че ако проектът бъде реализиран, хотелът ще бъде в най-високия в света.

Някои местни медии обаче също реагираха негативно на проекта. Блогъри и журналисти коментират, че той най-вероятно никога няма да бъде осъществен, не само заради съпротивата на местните власти, но и заради липсата на опит, капацитет и финансов ресурс на компанията.

Вижте в галерията проекта за космически хотел

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:43 | 13.09.22 г.
fallback