fallback

Предупреждават за нова вълна имоти под възбрана в САЩ

"Сенчестите запаси" от жилища са около 2,7 млн. и са сериозно финансово предизвикателство пред държавните ипотечни агенции

14:26 | 31.05.13 г.

Милиони американци са изостанали сериозно с плащанията по гарантирани от правителство ипотеки. Това изправя държавните ипотечни агенции пред риска да поемат големи загуби от управлението на нова вълна имоти под възбрана, предаде агенция Ройтерс, като се позова на американския жилищен регулатор.

Около 2,7 млн. собственици на жилища в САЩ са пропуснали няколко плащания по ипотеки, гарантирани от държавните агенции, сочат данни на Федералната агенция за жилищно финансиране.

На практика тези имоти представляват „скрит запас“, който може да излезе на пазара, ако им бъде наложена възбрана и бъдат отнети от собствениците им. Тези жилища обаче ще трябва да бъдат управлявани от Fannie Mae, Freddie Mac или някоя друга държавна агенция, което ще представлява сериозно финансово предизвикателство.

Заради срива на пазара на имоти в САЩ банките и ипотечните агенции се наложи да поемат сериозно бреме с принудително отнетите от собствениците им имоти, а правителството вложи милиарди в помощ на затруднени кредитополучатели, припомня информационната агенция.

Сега се очертават нови разходи – не само за поддръжка на новата вълна принудително отнети жилища, но и за посредници за продажбата им, както и строители, които да ги ремонтират.

„Намирането на ефективен път за справянето с проблема е предизвикателство“, посочва се в доклад на жилищния регулатор в САЩ.

Данните на институцията сочат, че „сенчестите запаси“ от имоти на американския пазар, които се изчисляват на базата на ипотеките с просрочие над 90 дни, са 7 пъти повече спрямо имотите, които държавните ипотечни агенции притежават в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:56 | 03.09.22 г.
fallback