fallback

Цените на жилищата в САЩ с най-силен ръст от 7 години през март

Очакванията са покачването да продължи заради ниските лихви по ипотеките и засилващата се увереност на купувачите

18:11 | 28.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Цените на жилищата в САЩ през март са нараснали най-много от седем години насам, предаде Bloomberg.

Индексът S&P/Case-Shiller, който отразява динамиката на цените в 20 от големите американски градове, се е повишил с 10,9% спрямо март 2012 г., което е най-големият му годишен ръст от април 2006 г. Експерти очакваха ръстът да не надвиши 10,2 на сто.

През февруари индексът регистрира повишение от 9,4 на сто, а не 9,3 на сто, каквато беше предварителната оценка, допълва информационната агенция.

Очакванията са цените на жилищата в САЩ да продължат да се покачват заради ниските лихви по ипотеките и засилващата се увереност на купувачите на фона на ниските запаси от имоти на пазара.

Цените на жилищата в Страната на неограничените възможности през първото тримесечие са се повишили средно с 10,2%, сочат още данните. За сравнение, през последните три месеца на миналата година повишението беше 7,3%.

Ръстът на цените на жилищата с отчитане на сезонните фактори е бил 1,1% през март, докато през февруари беше отчетено повишение от 1,3%, допълва агенцията. Въпреки лекото забавяне обаче повишението е по-високо от очакванията за 1%.

През март спрямо февруари жилищата са поскъпнали най-силно в Лос Анджелис, Сиатъл, Портланд, Орегон и Тампа, а на годишна база – в Сан Франциско и Финикс. Най-слаб е бил ценовият ръст в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:00 | 04.09.22 г.
fallback