fallback

МВФ разкритикува държавната схема в подкрепа на ипотечното кредитиране на Острова

Фондът предлага Лондон да въведе по-висок данък за празните парцели, отредени за строителство

13:13 | 23.05.13 г.

Международният валутен фонд (МВФ) отправи критики срещу британската правителствена схеа в подкрепа на ипотечното кредитиране, като добави още един мощен глас към разрастващия се хор от опасения, че амбициозният план може повече да навреди, отколкото да помогне, съобщава Financial Times.

Въпреки заявеното от правителството намерение да "направи мечтата за собствен дом реалност за колкото се може повече домакинства", реално схемата може да доведе до още по-силен ръст на цените заради ограниченото предлагане и така собствеността да стане още по-недостъпна за наемателите, отбелязва МВФ.

Подобни опасения изразиха още британският финансов регулатор и група депутати. За разлика от останалите критици обаче МВФ предложи и решение : "фискални анти-стимули" – форма на санкция за собствениците на земя, които не строят върху нея.

Фондът смята, че ако се оскъпи собствеността върху празнит епарцели, правителството би могло да стимулира жилищното строителство, което в момента е на най-ниското си ниво от 30 години. Има огромен брой парцели със строителни разрешителни, особено в Лондон, където обаче нищо не се случва.

Стюърт Бейсли от Федерацията на жилищните строители обаче твърди, че предложението на МВФ няма да сработи. "В момент, в който правителството търси начини да увеличи предлагането, предложението за данък върху земята е неуместно", смята той.

"Като цяло когато строителите държат земя с разрешително за строеж, то е защото парцелът не е жизнеспособен или пък не могат да осигурят финансиране, така че налагането на данък ще направи строителството още по-малко вероятно", обяснява експертът.

До момента е стартирала само по-малката и по-слабо ефикасна част от правителствената схема за подкрепа на жилищния пазар, отбелязва изданието. Схемата за по-сериозни ипотечни гаранции на стойност 130 млрд. евро, която ще подкрепи ипотечни заеми с високо съотношение между самия кредит и стойността на имота, ще стартира едва през следващата година.

Въпреки това вече има някои индикации, че търсенето започва да се съживява. Миналата седмица Кралският институт на сертифицираните оценители на имоти съобщи, че запитванията от страна на нови купувачи са се увеличили до най-високо равнище от 2009 г., като именно правителствените стимули имат сериозна роля за по-силното доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:56 | 13.09.22 г.
fallback