fallback

Fannie Mae ще продава ипотечни деривати от времето на бума

Продажбите на новоемитирани облигации, обвързани с ипотеки на бизнес имоти, нарастват

13:20 | 22.05.13 г. 1

Американската държавна ипотечна агенция Fannie Mae планира да продаде облигации, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, за 2 млрд. долара, емитирани преди кризата на кредитния пазар, съобщи Bloomberg, като се позова на запознати източници, пожелали анонимност.

Целта е да се намали обема на неликвидните активи на дружеството, отбелязва информационната агенция.

Fannie Mae, която вече излезе на печалба, след като бе придобита от американските регулаторни органи през 2008 г., предлага ценни книжа, свързани с ипотеки за комплекси от апартаменти и емитирани през 2006 и 2007 г., твърдят източниците на агенцията. Възможно е да последват подобни разпродажби през следващите няколко месеца, допълват те.

Търсенето на облигации, обезпечени с кредити за бизнес имоти - от офиси до хотели и молове, нараства, което изстреля стойността на дълговете до 25% от октомври насам, сочат анализи на Deutsche Bank AG. През март шефовете на Fannie Mae и Freddie Mac бяха инструктирани да разпродадат поне 5% от неликвидните активи през тази година, тъй като Федералната агенция за жилищно финансиране иска да намали размера на двете фирми.

Продажбите на новоемитирани облигации, обвързани с ипотеки на бизнес имоти, нарастват, като се очаква те да се увеличат с над 50% до 70 млрд. долара през 2013 г., според прогнози на Credit Suisse Group AG.

Fannie Mae отчете рекордна тримесечна печалба от 8,1 млрд. долара през изминалато тримесечие на фона на нарастващите цени на жилищата в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
fallback