fallback

Сделките с хотели в Европа се засилват

Ръстът от 45% за първото тримесечие се дължи най-вероятно на банките, които стават все по-агресивни в продажбата на големи портфейли проблемни имоти

09:29 | 22.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Хотелиерската индустрия в Европа може и да пострада от кризата заради намаляването на пътуванията и разходите, но това явно не е забавило придобиванията на хотели, пише Wall Street Journal.

Сделките в региона на Европа, Близкия Изток и Африка са продължили да се увеличават и през първото тримесечие, като обемът им е достигнал 5 млрд. долара – с 45% повече спрямо обемът на сделките през първите три месеца на миналата година, сочат данни на Jones Lang LaSalle.

Очаква се ръстът на сделките да се забави през второто полугодие, но общият обем за 2013 г. вероятно ще надхвърли 11 млрд. долара, прогнозират експертите.

Ръстът на сделките с хотели се дължи най-вероятно на банките в Европа, които стават все по-агресивни в продажбата на големи портфейли проблемни имоти, останали им “в наследство” от годините на бума. В същото време, в условие на ниски лихви, апетитът на инвеститорите за доходност все повече се изостря, като най-търсени са трофейните бизнес имоти.

Мишел Уеб, директор хотелски инвестиции в Savills, също потвърждава, че първото тримесечие е било доста натоварено откъм сделки, като банките са били изключително активни и са продавали на занижени цени. “Банките се ангажираха да прочистят балансите си и поставят по-реалистични стойности на тези активи”, коментира тя.

Според JLL портфейлните продажби са били около 70% от всички сделки с хотели в региона на Европа, Близкия Изток и Африка през първото тримесечие.

Силният пазар в началото на годината рязко контрастира на настроенията в сегмента през 2012 г., но тогава продавачите искаха твърде високи цени. В момента очакванията на купувачи и продавачи са значително по-близки. Въпреки това обаче пазарът може да се сблъска с “насрещен вятър” заради отслабващия бизнес на много хотели на фона на кризата в Европа.

В повечето европейски градове приходите от стая или намаляват, или в най-добрия случай остават без промяна. Експерти не очакват тенденцията да се промени поне до края на годината, с изключение на най-популярните туристически дестинации, където се наблюдава известен ръст. Оптимистичното е, че нивата на заетост се подобряват през първото тримесечие.

Очакваното намаление на обема на сделките в хотелиерския сегмент отчасти ще се дължи и на наличието на по-малко и по-малки портфейли за продан на пазара. Много купувачи обаче продължават да търсят по-мащабни сделки, а предвид ограниченото предлагане това може и да има някакво отражение върху цените.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:13 | 21.08.22 г.
fallback