fallback

Суверенните фондове от Персийския залив засилват алтернативните инвестиции

Фондовете отделят все повече средства за инвестиции в компании за частен капитал

13:14 | 21.05.13 г.

Суверенни фондове от района на Персийския залив увеличават средствата, отделяни за инвестиции в компании за частен капитал, с по-бързо темпо от всеки друг вид инвестиции, посочва се в доклад на американския фондов мениджър Invesco, цитиран от Ройтерс.

"Противно на общите схващания тези големи държавни фондове не са толкова съсредоточни върху глобалния сектор на имотите и инфраструктурните проекти", отбелязв Ник Толчард, който ръководи дейностите на Invesco в Близкия изток.

Големите суверенни фондове търсят алтернативни инвестиции, за да предоставят по-добра възвръщаемост спрямо по-нискодоходните акции и американските държавни ценни книжа.

Средно алокациите за частен капитал от страна на регионалните фондове са нараснали с 33% за последните 12 месеца, докато инвестиционните фондове са увеличили алокациите си за частен капитал с 13% за същия период.

За сравнение според Invesco процентното увеличение при другите алтернативни инвестиции като имотите и инфраструктурните проекти е в едноцифрения диапазон.

В района на Персийския залив се намират някои от водещите суверенни фондове, като например Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) и Qatar Investment Authority, които са и два от най-активните фондове, държащи дялове в редица големи европейски корпорации.

Фондове, като базираният в Abu Dhabi държавен фонд Mubadala, целят да инвестират, за да създават възможности за заетост в държавата и да допринасят за местния икономически растеж, докато суверенни фондове като ADIA и Kuwait Investment Authority (KIA) инвестират за бъдещите поколения. Mubadala вече притежава дялов в американската компания за частен капитал Carlyle, докато KIA в Кувейт е акционер в CVC Capital.

По време на пика на глобалната финансова криза някои от големите фондове в региона засилиха и инвестициите си във водещи имена от финансовия бранш като Citigroup Inc., Credit Suisse и Barclays. Те са и сред големите инвеститори в луксозни имоти в Европа и притежават първокласни активи, като например емблематичния магазин Harrods в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:28 | 20.08.22 г.
fallback