fallback

Офертните цени на имотите на Острова достигнаха рекордни равнища

Ръстът на цените се дължи на ограниченото предлагане, а не на устойчиво възстановяване на пазара

16:04 | 20.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Продавачите на имоти във Великобритания са повишили офертните цени за пети пореден месец през май, сочат данни на Rightmove, цитирани от Bloomberg.

През месеца офертните цени са нараснали с 2,1% до средните 249 841 паунда, което е рекордно ниво за страната. Годишният ръст е 2,5 на сто, а общото повишение на цените за първите 5 месеца на годината достига 9,1%.

Офертните цени в Лондон регистрират ръст от 3,3% през май спрямо април и 8,6% на годишна база до средните 509 870 паунда – също рекорд. Най-силно повишение е отчетено в Камдън – 7,2%, и в Брент – 5,9%, докато в Кенсингтън и Челси е регистриран месечен ръст от само 0,6 на сто, но пък среднит ецени в тези райони достигат невероятните 2,37 млн. паунда.

От данните може да се предполага, че правителствената програма за стимулиране на кредитирането и за държавните гаранции по ипотеки са се отразили позитивно на доверието в пазара на имоти.

Експерти обаче предупреждават, че въпреки отчетените рекордни равнища на офертните цени, възстановяването на пазара на имоти все още е под въпрос, поне що се отнася до масовия пазар, а ръстът на цените продължава да се движи от ограниченото предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:36 | 13.09.22 г.
fallback