fallback

Задават се ограничения и за джъмбо ипотеките в САЩ

Все повече купувачи на първи дом кандидатстват за джъмбо ипотеки, но се сблъскват с тежки изисквания

09:44 | 20.05.13 г.

Да получиш жилищен кредит в САЩ така или иначе е доста трудно, но за купувачите на първи дом, които кандидатстват за джъмбо ипотека, пречките са още по-големи, пише MarketWatch.

В района на Сан Франциско, където цените на имотите са изключително високи, много често купувачите на първи дом се нуждаят от джъмбо заеми, които започват от над 625 хил. долара. Регионът е и средище на работодателите от сектора на високите технологии, които плащат добри заплати, отбелязва ипотечният брокер от Capital Group Матю Карсън.

В Ню Йорк също има кандидати за този тип ипотеки. Много от тях бързат да си купят луксозни домове на фона на информациите, че цените ще се покачат още повече, твърди Дейвид Адамо, главен изпълнителен директор на компанията Mortgage Corp. в Стамфорд, Кънектикът.

Като цяло продажбите на жилища, струващи над 500 000 долара, са се повишили на цялата територия на САЩ спрямо миналата година. Най-голям е ръстът на Запад, където продажбите на домове, струващи над 1 млн. долара, са се увеличили сериозно, сочат данни на Националната асоциация на търговците на недвижими имоти за февруари.

Все пак едва 4% от домовете, струващи над 500 000 долара, през миналата година са продадени на купувачи на първо жилище.

За да одобрят джъмбо ипотека, кредиторите обикновено изискват висок кредитен рейтинг, първоначална вноска в размер на поне 20% и достатъчни финансови резерви, за да се покрият ипотечните вноски за период от 9 до 18 месеца. Възможно е да се поставят и още по-строги изисквания, включително и да се ограничат размерите на заема.

Един от основните фактори, които влияят на кредиторите, е т. нар. "шок на плащането", твърди Карсън. Ако човек преминава от наем на апартамент с 1-2 спални за 1 500 долара на месец към плащане на ипотечни вноски с два пъти по-голям размер, кредиторите са притеснени, тъй като въпросният кандидат не е правил подобни плащания преди.

В същото време тези опасения могат да бъдат пренебрегнати и компсенсирани от други фактори, като например добри спестявания, добра кредитна история и сериозна първоначална вноска, отбелязва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:17 | 31.08.22 г.
fallback