fallback

Новото жилищно строителство в САЩ с неочакван спад

Увеличили са се обаче издадените разрешителни за строеж, което подкрепя очакванията, че строителството ще е основен двигател на икономиката

16:54 | 16.05.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Новото жилищно строителство в САЩ се е понижило значително през април, сочат данните на американското търговско министерство, цитирани от Ройтерс.

През миналия месец е започнало строителството на 853 хил. жилища, което е с 16,5% по-малко в сравнение с предходния месец. Анализатори очакваха, че през април ще започне строителството на 945 хил. нови жилища.

Въпреки влошените данни анализатори прогнозират, че строителният сектор ще продължи да допринася съществено за икономическия растеж на САЩ като цяло и възстановяването и на други сектори от икономиката, тъй като през април е отчетен ръст от над 14 на сто на издадените разрешителни за строеж.

Междувременно анализатори продължават да предупреждават, че САЩ се изправят пред нов жилищен балон. Търсенето на пазара се засилва на фона на ниските лихви по ипотеките и стимулите на централната банка, но предлагането се затяга, което води до сериозен ръст на цените, особено в определени райони на страната.

Според CoreLogic цените на жилищата в САЩ през март са скочили с 11% на годишна база, което е най-големият им ръст от пика на пазара. Темпът на повишение на цените обаче значително изпреварва темповете на ръст на доходите, което е индикация, че в бъдеще може да се очаква нов рязък спад на цените заради неустойчивия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 03.09.22 г.
fallback