fallback

Инвеститорите в имоти в Хонконг поглеждат и към чужбина

Местните агенции засилват предлагането на жилища в чужбина, за да компенсират последствията от спада на пазара

21:53 | 15.05.13 г.

Все повече инвеститори на имоти от Хонконг се пренасочват към чужди пазари, което кара местните брокери да разширят списъка с продажбите си, за да се възползват от комисиони от сделки в чужбина, пише South China Morning Post.

"Определено има засилване на интереса на купувачите към имоти в чужбина през последните месеци. Запитванията за международни жилищни проекти са нараснали с 10%, откакто правителството обяви последния кръг от мерки за затягане на пазара през февруари", твърди Денис Ма Онпин, директор на Greater Pearl River Delta Research.

За да компенсират по-ниските си доходи от комисиони, причинени от резкия спад на местните продажби на жилища, брокерите от агенцията за имоти Centaline са започнали да презентират жилищни проекти в чужбина, включително във Ванкувър и Лондон. Според представителя на компанията Дейвид Хуей близо 30 апартамента в проект в южната част на Лондон вече са резервирани от жители на Хонконг, а за друг проект във Ванкувър има 13 кандидат-купувачи. Той твърди, че много от местните купувачи разполагат с големи суми в брой, но не искат да инвестират на местния пазар заради мерките за “охлаждане”.

"Цената на апартамент в проектите ни в чужбина е само няколко милиона хонконгски долара, а около 60-70% от купувачите за първи път придобиват имот в Лондон или Канада", допълва Хуей.

Според Ма засиленият интерес към имотите в чужбина се дължи както на мерките за контрол, така и на забавянето на местния пазар на имоти като цяло.

"Сравнителното засилване на позициите на хонконгския долар спрямо други валути като британската лира и японската йена също привлича интереса на купувачите. Друга причина е по-големия брой на предложенията на пазара от градове като Лондон и Ню Йорк, както и засиления фокус на строителите там към купувачи от Азия", допълва експертът.

По думите му инвеститорите търсят жилища в чужбина на цена от около 6 млн. хонконгски долара (773 000 щатски долара).

"Освен като инвестиция, много от тях купуват имоти за децата си, където те да живеят, докато учат. В резултат на това повечето купувачи се насочват към страни като Великобритания и САЩ, където учебните заведения са по-престижни, или пък към градове, където те, родителите, са учили", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:28 | 09.09.22 г.
fallback