fallback

Германските фондове за имоти отчитат по-добра възвръщаемост

Фондовете, насочени към Европа, записват или загуби, или нулева възвръщаемост

13:14 | 15.05.13 г.

През първото тримесечие на 2013 г. германските институционални фондове и фондовете за инвеститори на дребно са отчели възвръщаемост от съответно 3,4% и 0%, според данни на IPD, цитирани от онлайн изданието Property Magazine. И при двата вида фондове инвестициите в Германия отчитат значително по-добри резултати от тези на фондовете, насочени към Европа като цяло.

Германските институционални фондове за имоти, съсредоточени върху местния пазар, регистрират обща възвръщаемост от 1% на фондово ниво (NAV) и 3,4% за последните 12 месеца. Институционалните фондове, инвестиращи в Европа, отчитат нулева възвръщаемост за първото тримесечие и 0,3% за изминалата година.

По-доброто представяне фондовете, инвестиращи в Германия, е еднакво силно за всички фондове за имоти за индивидуални инвеститори.  Подиндексът OFIX, който следи германските фондове от отворен тип, отчита възвръщаемост от 0,5% за първото тримесечие на 2013 г., докато при фондовете, инвестиращи в Европа, нивото е 0%.

През последните 4 тримесечия германският подиндекс отчита ниво от 2,3%, докато фондовете за индивидуални инвеститори в Европа реализират загуба от -0,3%. При сравнение на резултатите за OFIX Германия и OFIX Европа, осем от общо 13 фонда при индекса за Европа са влезли в процедура по ликвидация, докато един от общо 5 за Германия е в подобна позиция. Всички OFIX фондове в ликвидация до момента отчитат незадоволителни резултати.

През последните 5 години по-доброто представяне на фондовете, включени в индекса SFIX, следящ специалните фондове на тримесечна база, за Германия е още по-отчетливо, като годишната възвръщаемост е 3,9% в сравнение с 1,3% за SFIX Европа.

Въпреки че европейските фондове инвестират основно в офис имоти, секторът, съсредоточен върху Германия, е много по-разнообразен и включва фондове, инвестиращи в търговски и логистични имоти, както и в хотели и здравни съоръжения. На секторно ниво фондовете, инвестиращи в офис имоти, отчитат най-слаби резултати, ето защо по-доброто представяне на фондовете от SFIX Германия отчасти влияе за по-слабото представяне на офис имотите в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 31.08.22 г.
fallback