fallback

Продажбите на жилища в Китай са намалели през април

Новите ограничителни мерки в сектора на имотите вече започват да дават резултат

10:47 | 14.05.13 г.

Продажбите на жилища в Китай са се свили с 13% през април на месечна база на фона на новите ограничителни мерки в сектора на имотите, които вече започват да дават резултат, съобщава Bloomberg.

Стойността на продадените жилища е намаляла до 494,6 млрд. юана (80 млрд. долара) спрямо 569,4 млрд. юана през март, сочат данни на Националното статистическо бюро. Между януари и април обаче стойността на продажбите се е увеличила с 65% до 1,69 трлн. юана на годишна база.

До крайния срок на 1 април общо 35 местни власти публикуваха подробности за мерките за затягане на пазара на имоти в отговор на най-строгите ограничения от година насам, които централното правителство наложи през март. Централната банка например трябва да увеличи изискванията за размера на първоначалната вноска и лихвите по ипотеките за второ жилище в градовете с прекомерно увеличение на цените, както и да прилага по-строго данъка върху продажбата на имоти.

Инвестициите в жилища, офис сгради, молове и други имоти между януари и април са нараснали с 21% до 1,9 трлн. юана спрямо 19% преди година. Строителството на нови имоти се е увеличило с 1,9% до 555 млн. кв. м.

Миналата седмица Moody's Investors Services и Standard & Poor's обявиха, че рестрикциите ще забавят темпото на увеличение на продажбите на жилища през тази година.

В същото време Ли Даокуей, бивш съветник в Китайската народна банка, смята, че политиците в Китай вероятно ще разхлабят контрола върху пазара на имоти до края на тази година, тъй като подобни мерки биха могли да засегнат растежа.

"Ако новото правителство избърза с мерките за затягане на жилищния пазар, това няма да е от полза за китайската икономика", посочва експертът, цитиран от Wall Street Journal. Според него в дългосрочен план решението се крие в растежа.

Икономистът твърди също, че Пекин трябва да улесни инвестициите на китайските домакинства в чужбина, тъй като отливът на средства от страната ще облекчи сегашния натиск за поскъпване на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 09.09.22 г.
fallback