fallback

В САЩ обмислят въвеждането на ограничения за наемателите на държавни жилища

В момента федералните жилищни програми позволяват на американците с ниски доходи да получават ваучери за наем или да живеят в държавни комплекси с години

09:41 | 08.05.13 г.

Новият бюджет на президента на САЩ Барак Обама съдържа план, който би могъл да доведе до сериозни промени в сектора на социалните жилища в страната, пише Wall Street Journal.

В момента държавните жилищни помощи като цяло са отворени във времето. За разлика от социалните помощи, които имат 5-годишен лимит, федералните жилищни програми позволяват на американците с ниски доходи да получават ваучери за наем или да живеят в държавни комплекси в продължение на десетилетия.

В резултат на това хората чакат дълго, за да се класират за програмата. В Ню Йорк например обитателите на държавни жилища прекарват в тях средно по 20,7 години.

Обама обаче настоява за "значително разширяване" на демонстрационен проект от 1996 г. през финансовата 2014 г. Този проект ще позволи на жилищните власти да налагат ограничения за обитателите на държавни жилища или да изпробват други стратегии, за да стимулират хората да се издържат сами.

Жилищните агенции отдавна лобират за промяната. Според тях сегашната система не мотивира обитателите да бъдат финансово независими и не са справедливи спрямо хилядите обеднели наематели, които имат нужда от помощ в момента, но им се налага да чакат за нея в продължение на години.

Директорите на жилищните агенции в Хюстън и Милоуки вече обявиха, че биха искали към изискванията за държавна помощ да бъдат добавени и условия за заетост. Наемателите, които работят, ще плащат по-висок дял от наема, а властите ще могат да помогнат на повече хора, твърдят те.

През 2013 г. Конгресът на САЩ отдели 34,3 млрд. долара за държавна жилищна помощ, включително ваучери. За ваучерите, които се използват при наем на частни квартири, могат да кандидатстват домакинства с доходи в размер на под 50% от средните за страната.

Въпреки че има общо съгласие, че сегашната система не работи добре, не всички одобряват поправките на президента Обама. Някои организации са на мнение, че промяната ще изгони хората от социалните жилища преди да са готови да се оправят сами. Според тях решението се крие в осигуряването на повече достъпни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:28 | 13.09.22 г.
fallback