fallback

Засиленото търсене притиска доходността на първокласните търговски центрове в ЦИЕ

Настъпи интересно време за инвеститорите в недвижими имоти, които очевидно са повлияни от ниската доходност от държавните облигации, според експерт

10:36 | 01.05.13 г.

Засиленото търсене на големи търговски схеми в Централна Европа от трансгранични инвеститори е оказало натиск върху доходността от първокласните търговски центрове в региона.

За първи път от няколко години нивото й е под доходността от офисите, сочат данни на консултантската компания CBRE, цитирана от онлайн изданието propertyeu.info.

През 2012 г. само седем трансакции са формирали 75% от обема на инвестициите в търговски имоти в Централна и Източна Европа, показват данните.

Все пак спредът между доходността по десетгодишните германски облигации и среднопретеглената доходност от инвестициите в търговски имоти в региона се е разширил до 540 базисни точки. Подобни равнища не са виждани от 2002 г., когато спредът беше 530 базисни точки.

“Настъпи интересно време за инвеститорите в недвижими имоти, които очевидно са повлияни от ниската доходност от държавните облигации, а очакванията са, че тази ситуация ще продължи дълго”, коментира Йос Тромп от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 20.08.22 г.
fallback