fallback

Жилищата в Лондон продължават да дърпат нагоре британския пазар

През март цените на имотите в британската столица са се повишили с 0,7 на сто

09:44 | 30.04.13 г.

Процъфтяващият пазар на имоти в Лондон е помогнал на жилищните цени да отчетат повишение за трети пореден месец през април, сочат данни на Hometrack, цитирани от London Evening Standard.

За месеца цените на жилищата във Великобритания като цяло са нараснали с 0,3% спрямо март, когато също отчетоха подобен ръст. Основна роля за поскъпването има Лондон, където е отчетено повишение на цените от 0,7%.

Търсенето от страна на нови купувачи в британската столица се увеличава три пъти по-бързо от темпото, с което имотите излизат на пазара за последните три месеца, посочва се още в доклада.

Още няколко показателя за пазара в Лондон са достигнали до нива, невиждани от имотния бум през 2007 г. Сред тях са типичното съотношение между офертната цена и цената на продажбата, което в момента е 95% за Лондон и югоизточната част спрямо 93% за останалата част от страната.

В момента жилищата в Лондон се продават за около четири и половина седмици, или два пъти по-бързо спрямо средния период за страната. Това е и най-краткият период от 2007 г. насам.

Въпреки че Лондон продължава да се представя по-добре от останалата част на страната, има признаци, че пазарът се съживява и на други места. Според Hometrack това се дължи на продължаващия недостиг на жилища за продан и по-доброто доверие в пазара като цяло.

Според Ричард Донъл от Hometrack „забележимите“ промени на пазара подпомагат ръста на цените. Една от тези промени е, че собствениците, обмислящи да сменят дома си, отлагат продажбата до момента, в който намерят нещо подходящо за покупка. Това на свой ред поддържа броя на жилищата на пазара нисък и засилва търсенето.

Друга тенденция е понижението на броя на хората, които твърдят, че липсата на ипотечно финансиране им пречи да си купят жилище. Това финансиране се увеличи рязко, а кредиторите понижиха лихвите до доста ниски нива, след като правителството пусна схемата „Финансиране за кредитиране“ миналия август. Тази схема предоставя на кредиторите достъп до евтино финансиране, за да подпомогнат кредитполоучателите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:24 | 20.08.22 г.
fallback