fallback

Джакарта е най-горещият пазар на луксозни имоти в света

В първата половина на класацията на Knight Frank продължават да преобладават градове от Азия, Северна Америка и Близкия изток

09:34 | 30.04.13 г.

Джакарта е най-горещият пазар на луксозни имоти в света, сочи най-новият доклад на компанията за недвижими имоти Knight Frank, цитиран от онлайн изданието The Move Channel.

Според индекса Prime Global Cities цените на луксозните имоти в индонезийската столица са скочили с 38,1% през първото тримесечие на 2013 г.

Банкок също отчита сериозно повишение с 26,1%, като подобно на Джакарта то се дължи до голяма степен на засилването на средната класа.

В Маями, щата Флорида, луксозните имоти са поскъпнали с 21,1% основно благодарение на бразилските, аржентинските и венецуелските купувачи.

Средната цена на луксозните жилища в най-големите градове на света като цяло е паднала с 0,4% на фона на мерките за охлаждане на редица азиатски пазари. На годишна база обаче цените са се повишили с 3,6%. В момента типичен луксозен имот е с 21,3% по-скъп в сравнение с 2009 г., когато индексът на Knight Frank достигна най-ниското си ниво след настъпването на финансовата криза.

В първата половина на класацията продължават да преобладават градове от Азия, Северна Америка и Близкия изток, докато на Европа се падат по-ниските позиции.

Най-голям спад на цените отчита Токио – със 17,9% за изминалата година. Въпреки това от Knight Frank отбелязват, че „радикалните“ нови мерки за отпускане на финансовите условия, предприети от Bank of Japan, вече стимулират търсенето на луксозни имоти.

В Париж, Мадрид и Рим също е налице спад на цените с над 10% на годишна база на фона на продължаващата криза в еврозоната. В Ню Йорк луксозните имоти са поевтинели с 9,9%.

Единствените два европейски града с двуцифрен растеж на цените за дванайсетте месеца до края на март са Санкт Петербург и Монако, като и двата изпреварват Лондон. Въпреки че в британската столица луксозните имоти са поскъпнали с 8,1% на годишна база, в Монако повишението е с 10% на фона на ограниченото предлагане и нарастващия интерес.

От Knight Frank са оптимисти за цените на луксозните имоти през тази година. Те очакват темпото им на повишение да се ускори през второто тримесечие и прогнозират, че купувачите ще продължат да търсят подобни имоти като начин да предпазят активите си от продължаващата криза в еврозоната и крехката глобална икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:20 | 03.09.22 г.
fallback