fallback

Двоен ръст на инвестициите в логистични имоти в Европа през първото тримесечие

Обемът на инвестициите е надхвърлил 3 млрд. евро, което е повече от два пъти над нивата, отчетени година по-рано, и с 5% над обема им в края на 2012 г.

14:25 | 29.04.13 г.

Инвестициите в логистични и индустриални имоти в Европа са се повишили със 111% през първото тримесечие на 2013 г., според данни на Jones Lang LaSalle, цитирани от онлайн изданието Property EU.

В района на Европа, Близкия изток и Африка като цяло обемът на инвестициите е надхвърлил 3 млрд. евро, което е повече от два пъти над нивата, отчетени година по-рано, и с 5% над обема им през последното тримесечие на 2012 г.

Силните резултати за периода се дължат до голяма степен на трансграничната портфейлна сделка за 2,4 млрд. евро на джойнт венчъра между Prologis и Norges Bank, при която и двете компании вложиха по 1,2 млрд. евро.

Великобритания, Германия и Франция отчитат годишно увеличение на обема на сделките, а Франция регистрира най-високия годишен ръст от 65%.

На тримесечна база Германия отбелязва огромен скок на инвестициите – през първото тримесечие на този пазар са изтъргувани близо 540 млн. евро, или с 92% над нивата през мудното последно тримесечие на миналата година.

През първото тримесечие на 2013 г. доходността от първокласни имоти в Европа остава стабилна за трето поредно тримесечие на равнище от 7,50%.

От JLL са оптимисти за бъдещето на сектора до края на тази година. Инвеститорите продължават да търсят по-голяма експозиция към него, привлечени от стабилната възвръщаемост, като в същото време се наблюдава и засилен апетит към порфейлни сделки на няколко ключови и нововъзникващи пазари, отбелязват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
fallback