fallback

Пазарът на имоти в Дъблин става все по-привлекателен за инвеститорите

Позитивните тенденции ще обхванат и останалите пазари в страните от PIIGS до 2015 г.

11:17 | 29.04.13 г.

Дъблин ще се превърне в “мишена” за инвеститорите, търсещи имоти с добавена стойност на фона на до голяма степен завършения процес на промяна на цените и застоя в предлагането на нови офиси, според два доклада, цитирани от онлайн изданието IP Real Estate.

Германската компания за имоти Patrizia твърди, че процесът на приспособяване на цените в две от периферните икономики от групата на Португалия, Испания, Ирландия, Гърция и Испания (PIIGS) е създал недостиг на пазари, където първокласните активи на практика са се отделили от макроикономическата среда. В същото време делът на неусвоените площи остава висок при нискокачествените активи с лоша локация.

Според компанията пазарът на офиси и търговски площи в Дъблин, където ще има засилен интерес през второто полугодие, е показателен за една тенденция, която ще обхване и останалите пазари на имоти в PIIGS след 2015 г.

В същото време очакванията на инвеститорите за разумни цени пречат на доходността на капиталовите пазари в региона да проникне и на пазарите на бизнес имоти и това е резултат не на фундаментални тенденции, а по-скоро на „субективни и емоционални фактори“.

Данните на IPD за първото тримесечие показват ръст на наемите на офиси и промишлени имоти в Ирландия след пет поредни години на понижение. Възвръщаемостта през последните пет години е стабилна на равнище от 10%, но през първото тримесечие е отчетен скромен капиталов растеж.

В същото време според доклад на CBRE възвръщаемостта от първокласни бизнес имоти на възстановяващите се европейски пазари през следващите пет години ще е по-добра спрямо т. нар. „сигурни убежища“ и ще бъде на равнище от 9% в сравнение 3-8%.

Екпертите прогнозират, че през тази година инвеститорите отново ще се насочат към Дъблин. Въпреки че в Мадрид и Милано все още предстои сериозна корекция на цените, те са следващите в този списък. Апетитът към тези места обаче зависи от възстановяването на по-слабите пазари от еврозоната и при всички положения ще бъде ограничен до инвеститорите, работещи с неключови активи.

Освен това тази тенденция няма да засегне сериозно ликвидните пазари, смятани за сигурни убежища, като Лондон, Франкфурт и Париж, чиито стабилни основи заемат централно място в инвестиционните стратегии на много инвеститори, търсещи доходност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:12 | 29.08.22 г.
fallback