fallback

Експанзията на хотелиерите е съсредоточена в Азия

Китай, Индия и Индонезия са основните двигатели на растежа в този сегмент от пазара

14:42 | 26.04.13 г.

Докато Европа все още тъне в рецесия, а САЩ едва започват да показват признаци на възстановяване, хотелиерите продължават да се насочват към Азия за новите си проекти, пише онлайн изданието World Property Channel.

Китай, Индия и Индонезия са основните двигатели на растежа напоследък, като в Азия в момента в строеж са над 500 хил. нови стаи, посочва се в доклад на изследователската компания Lodging Econometrics.

Китай е начело в света по този показател, като там в момента се строят 407 721 нови хотелски стаи, или малко под 1/3 от общо 557 505 за региона. В Китай се намират и 21 от 25-те топ градове в света по ръст на броя на хотелските стаи.

Отделен доклад на Cushman & Wakefield разкрива, че инвестициите в хотели в Азия през първите три тримесечия на 2012 г. са достигнали 8 млрд. долара и са на път да надхвърлят общия обем за 2011 г., макар че остават далеч от 12,3-те млрд. долара, отчетени през 2007 г. непосредствено преди началото на глобалната финансова криза.

В същото време обаче има признаци, че бурният растеж в Китай започва да се забавя. Шанхай, където има най-много хотелски стаи в света, изживя две поредни десетилетия на огромен ръст, но към края на 2012 г. резултатите по отношение на проектите бяха на нивата от предходната година, показват данните на Lodging Econometrics. Броят на хотелските стаи в строеж пък отчете спад с 14%.

Мястото с най-голям скок на проекти и строителство на стаи е Индонезия - и при двата показателя през миналата година обемът е нараснал над двойно, макар и от ниска база.

Starwood Hotels & Resorts е най-големият играч в Китай с 89 проекта в етап на изпълнение, които ще осигурят допълнително 28 981 стаи. Компанията, която е водещата хотелска верига в света, се фокусира върху луксозни марки като Sheraton, Westin и W Hotels.

Следва Hilton Worldwide с 85 проекта, като средният им размер е по-голям - 29 220 стаи. Повечето са с марката Hilton и Doubletree.

Френската верига Accor също е много активна в Китай с 85 проекта в строеж, които ще допълнят 21 553 стаи от луксозната верига Pullman Hotels и нискобюджетната Ibis.

Изследването показва, че броят на проектите в Китай нараства по-бързо от броя на стаите, което е признак, че по-малките хотелски вериги от среден клас се развиват с по-ускорени темпове.

Докладът на Cushman сочи, че Югоизточна Азия е най-бързоразвиващият се регион на Азия по отношение на международния туризъм, като през 2012 г. броят на чуждестранните туристи там е нараснал с 15% спямо 2011 г. Южна Азия също регистрира добри нива, като по-малки пазари като Дака, столицата на Бангладеш, и най-големия град в Мианмар Янгон напоследък привличат вниманието на хотелските вериги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:55 | 11.09.22 г.
fallback