fallback

Банките отчитат засилване на жилищния пазар на Острова

Домакинствата и бизнесът все още като цяло са предпазливи с тегленето на заеми

14:18 | 25.04.13 г.

В последните статистически данни за ипотеките във Великобритания има слаб повей за добри новини, пише The Independent. Броят на одобрените ипотеки през март леко се е повишил, което предполага, че държавните мерки за подкрепа на пазара на имоти може би започват да дават резултати.

През миналия месец на Острова са одобрени 31 227 жилищни заема на обща стойност 4,8 млрд. паунда, сочат данни на Асоциацията на британските банкери. През февруари бяха отчетени най-ниските нива от седем месеца насам - 30 579 ипотеки.

Слабите резултати тогава се дължаха на сезонното забавяне на ипотечния пазар през зимата.

В същото време обаче от асоциацията предупреждават, че домакинствата и бизнесът все още като цяло са предпазливи с тегленето на заеми поради по-несигурните перспективи пред икономиката.

Всъщност нетните ипотеки през март са намалели с 0,1% спрямо същия период на миналата година, а броят на одобрените жилищни заеми се е понижил с 1,2%.

Държавната схема "Финансиране за кредитиране", която стартира през август миналата година, подпомага достъпността на ипотечните кредити, отбелязват банкерите. Отчита се повишаване на активността купувачите на първи дом, което би трябвало да раздвижи пазара, допълват те.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:33 | 19.08.22 г.
fallback