fallback

"Синдромът на Робин Худ" спъва мащабните инвестиции в имоти в Испания

Обитатели на пустеещи жилища, заселили се незаконно, отблъскват потенциалните инвеститори

15:07 | 23.04.13 г. 1

Комплекс с 285 апартамента в Парла на по-малко от половин час път с кола от Мадрид би трябвало да е идеална покупка за инвеститорите, търсещи евтин имот в Испания, пише Bloomberg. За жалост обаче две трети от сградата не носят никакъв приход, защото са завзети от нелегални обитатели.

"Това се случва из цялата страна", твърди кметът на града Хосе Мария Фрайле. Едва 100 апартамента в комплекса имат договори за наем, като не всички от тези наематели си плащат. "Хората загубиха работата си, не могат да плащат ипотеките или наемите си, така че са останали без дом. Това доведе до вълна от нелегални обитатели на жилища", обяснява кметът.

Комплексът, който е само на 12 км от столицата, е осеян със стъкла от счупените прозорци и изрисуван с графити. Той е един от хилядите, прехвърлени в “лошата” банка на Испания, след като строителят му напуснал града преди две години, а Bankia, национализираният кредитор, обезпечил строителството със заем от 18 млн. евро, наложил възбрана върху имота.

Бумът на нелегални обитатели може да усложни усилията да се управлява “лошата” банка, създадена от държавата според условията на спасителния заем за местната финансова система. Институцията обяви планове да продаде 42 500 жилища, или половината от запасите си през първите пет от 15-те си години на съществуване, като целта е да генерира възвръщаемост за инвеститорите от 13-14%. През тази година банката планира да пласира активи за 1,5 млрд. евро.

Обитателите, които не плащат наем, могат да увредят имотите, а изселването им може да отнеме до три години, което прави жилищата непривлекателни за инвеститорите, тъй като те няма как да изчислят колко време и средства ще им струва да направят имота годен за отдаване под наем или препродажба.

Говорител на испанското министерство на благоустройството, пожелал анонимност, твърди, че правителството събира данни за броя на нелегално обитаваните жилища. Според документ на организацията Okupatutambien в момента в Испания има 3 млн. празни жилища, или около 100 за всеки от 30-те хиляди бездомници. От организацията предоставят "ръководство" как човек може да се засели в даден имот незаконно без да могат властите или собствениците да направят нищо. Предлагат и безплатни съвети от офис в центъра на Мадрид как да се краде вода и електричество от общинските дружества и как да обитателите да се справят с правоохранителните органи.

Според ръководството кандидат-заселниците трябва да се настаняват единствено в празни имоти, като внимават да не бъдат хванати от собствениците или властите, докато го правят, защото могат да ги обвиняват в опит за грабеж. Щом влязат, трябва да запълнят ключалките с лепило или да сменят бравите, така че собственикът да не може да влезе. Ако успеят да докажат, че са обитавали имота в продължение на няколко дни без да го напускат, имотът се класифицира като техен и единственият вариант за собственика е да започне дълго и скъпо съдебно дело, за да докаже собствеността си в съда.

"Щом някой се засели, без да плаща, финансовите щети, които могат да бъдат нанесени, са неизчислими", твърди Хуан Вийен, който ръководи ипотечния отдел в най-големия сайт за имоти в Испания Idealista.com. "Банките не могат да следят какво става във всичките им имоти или да забележат, когато някой нахлува в тях," обяснява той.

Освен това незаконните заселници страдат и от т. нар. "синдром Робин Худ", твърди Вийен. Повечето испанци са враждебно настроени към национализираните испански банки, след като те получиха спасителен заем за 40 млрд. долара, а продължават да налагат възбрани върху жилища и да оставят собствениците им без дом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:35 | 30.08.22 г.
fallback