fallback

ЕС напредва с единните правила за ипотечно кредитиране

Кредиторите ще трябва по-внимателно да оценяват потенциалните кредитополучатели, потребителит ена ипотечни кредити пък ще получат по-голяма защита

09:49 | 22.04.13 г.

Очаква се днес Европейският съюз да финализира първите общи правила за ипотечното кредитиране в блока в опит да избегне повторение на балона в сектора на имотите, който изигра голяма роля за дълговата криза в еврозоната, съобщава Ройтерс.

Разпоредбите ще задължат кредиторите на ипотечния пазар в Европа, оценяван на 6,5 трлн. евро, да проверяват по-внимателно надеждността на потенциалните кредитополучатели и способността им да погасяват заемите си.

Предвижда се да бъде обявено за незаконно заплатите на хората, извършващи кредитни проверки в банките и други кредитори, да са обвързани с броя на ипотеките, които одобряват - практика, която се смята, че в миналото е стимулирала безотговорното отпускане на заеми.

Освен че целят да предотвратят безразсъдното кредитиране, правилата също така ще засилят и защитата на потребителите, като ще направят по-трудно за кредиторите да отнемат принудително жилищата на свои клиенти с нередовни погасителни вноски.

В регулациите има и елементи, целящи да стимулират трансграничната конкуренция между ипотечните кредитори, като например изискване да осигуряват определена информация по стандартизиран начин на потребителите в целия Европейски съюз. Според регулаторите това ще доведе до по-добри сделки за клиентите и ще допринесе за икономическото възстановяване на блока.

Ако бъде постигната сделка, проектоправилата ще трябва да бъдат одобрени от Европарламента и всички правителства в ЕС, преди да влязат в сила в средата на 2015 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:34 | 13.09.22 г.
fallback