fallback

Цените на новите жилища в Китай са ускорили ръста през март

Държавните мерки за охлаждане на сектора не проработиха, според икономист

12:13 | 18.04.13 г.

Цените на новите жилища в Китай са ускорили ръста през март, като Гуанджоу е лидер по поскъпването на имотите, сочат данни на Националното статистическо бюро, цитирани от Bloomberg.

Цените в Гуанджоу отчитат скок от 11,1% на годишна база, докато в Пекин и Шанхай е регистриран ръст от съответно 8,6% и 6,4%, сочи статистиката.

И в трите града повишението е най-голямото от януари 2011 г. Общо в 68 от 70-те града, наблюдавани от властите, ръстът е най-голям от септември 2011 г. насам.

Нарастват и цените на съществуващите жилища в големите градове. В Пекин през миналия месец те са се увеличили с 9,1% на годишна база, което е най-сериозното поскъпване от всички 70 града. В Шанхай повишението е със 7,2%, а в Гуанджоу и Шънджън - съответно 7,5% и 6,2%.

"Данните показват, че търсенето все още е силно, особено в големите градове. Държавните мерки за охлаждане на сектора не проработиха", коментира Шън Дзиен-гуан, икономист от Mizuho Securities Asia Ltd. в Хонконг. "Цените на жилищата ще продължат да нарастват, тъй като местните власти се въздържат от пълното изпълнение на ограничителните мерки", прогнозира експертът.

До крайния срок на 1 април общо 45 града публикуваха подробности за ограничения в имотния сектор, които са "доста по-меки от очакванията на пазара", според доклад на BNP Paribas.

В последния си опит да направи жилищата достъпни бившият премиер Уън Дзябао разпореди по-високи първоначални вноски и лихви за заеми за второ жилище в градове с "прекомерно бързо" повишаване на цените, като призова и за по-строго прилагане на данъка върху продажбите.

"Китайският сектор на имотите е в балон", твърди Тао Дун, който ръководи отдела за Азия в Credit Suisse Group AG. "Имаме проблем. Но един балон днес не означава, че той ще си отиде утре. Той може да продължи известно време", допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:21 | 09.09.22 г.
fallback