fallback

Дантин: Ръстът на имотния пазар повишава уязвимостта на икономиката на Швейцария

Вицепрезидентът на швейцарската централна банка се опасява от бързото нарастване на кредитирането

09:31 | 17.04.13 г.

Бумът в сектора на имотите, подхранван донякъде и от ниските лихви, повишава уязвимостта на икономиката и трябва да бъде внимателно наблюдаван, коментира вицепрезидентът на швейцарската централна банка Жан-Пиер Дантин, цитиран от The Wall Street Journal.

“Цените на имотите в Швейцария растат непрекъснато от 2000 г., като ръстът се ускори след 2008 г.”, подчерта Дантин. По думите му ценовите равнища са с 40-60% над нивата отпреди 12 години.

Той посочи още, че се опасява от бързото нарастване на кредитирането, а не от паричната политика на централната банка. “Ръстът на обема на кредитите достигна нови исторически равнища спрямо брутния вътрешен продукт, което е още едно доказателство, че има риск от финансова дестабилизация”, посочи Дантин.

През февруари институцията активира антицикличния буфер, който изисква от банките да заделят допълнителен капитал срещу евентуалните рискове от ипотечното кредитиране. Швейцария е една от първите страни в света, които се възползват от подобен инструмент, за да компенсират рисковете за финансовата стабилност.

През последните години централната банка на страната предупреждава периодично за опасностите от прегряването на пазара на недвижими имоти, което заплашва икономиката.

Въпреки това, финансовият регулатор на Швейцария обяви миналия месец, че не е открил доказателства за неразумно ипотечно кредитиране, въпреки разширяването на пазара.

Централната банка на Швейцария поддържа рекордно ниски лихви от няколко години и наложи таван на курса франк/евро, за да се опита да ограничи търсенето на валутата, която се възприема като безопасно убежище в условията на криза, тъй като високия обменен курс спъва експорта на страната. Това доведе до спад на разходите за обслужване на кредитите и направи заемния ресурс по-достъпен за много домакинства.

Централната банка обаче многократно е заявявала, че ще продължи политиките си за ограничаване на курса на националната валута, което означава, че не разполага с много възможности за маневри по отношение на ипотечното кредитиране и пазара на имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 12.09.22 г.
fallback