fallback

Въвеждат се регулации за брокерите на имоти под наем във Великобритания

Правителството склони да промени законодателството заради значителния ръст на жалбите срещу брокери и натиск от Лейбъристката партия

12:31 | 16.04.13 г.

За първи път в историята на Великобритания ще бъдат въведени регулации за брокерите на недвижими имоти под наем, съобщава Financial Times.

Планира се да бъде създаден нов пост на омбудсман с правомощия да принуждава брокерите да обезщетяват парично наемателите и собствениците на имоти, станали жертва на измама.

Правителството склони да направи промените в закона за предприятията след натиск от страна на Лейбъристката партия и обединения от сектора.

Според кабиента промяната не само ще позволи да бъдат обработвани жалби, но и ще е силна спирачка за онези, които се опитват да предлагат неприемливи услуги и използват незаконни практики.

Плановете бяха приветствани от политици и представители на бранша. Според Джейн Инграм от една от съсловните организации около 40% от работещите в бранша не ползват професионални застраховки, така че ако промените ги принудят да се присъединят към подобни схеми, това би било добре дошло за потребителите.

Някои експерти дори предупреждават, че мерките не са достатъчно строги.

Иън Флечър от Британската федерация за имоти отбелязва, че новите регулации няма да прочистят сектора от проблемните брокери.

През последната година се засилиха призивите за законови промени на фона на рязкото увеличение на хората, живеещи под наем на Острова. В момента в Англия около 3,84 млн. домакинства живеят в частни жилища под наем в сравнение с 1,9 млн. през 2001 г.

За изминалите 5 години броят на жалбите срещу брокери е нараснал над два пъти. Миналата година са получени над 8 хил. жалби от наематели и собственици на жилища, или със 123% повече спрямо 2008 г., отбелязва Financial Times.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:37 | 20.08.22 г.
fallback