fallback

Доверието сред строителите в САЩ с неочакван спад през април

Компаниите са песимистично настроени за сегашните условия, но са оптимисти за бъдещите продажби

17:40 | 15.04.13 г. 2

Доверието сред строителите в САЩ неочаквано се е понижило през април за трети месец заради нарастващите разходи за материали, както и финансовите рестрикции, предаде Bloomberg.

Индексът на Националната асоциация на жилищните строители и Wells Fargo, който отразява доверието в строителния сектор, се е понижил до 42 пункта от 44 пункта през март, което е най-ниско ниво от октомври миналата година. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха индексът да се повиши до 45 пункта.

Стойностите на индекса под 50 означават, че повече от респондентите са се изказали песимистично за условията в строителния бранш.

„Много от строителните компании са под напрежение, тъй като не могат да отговорят на нарастващото търсене на нови жилища поради затруднения с достъпа до кредит, рестриктивното ипотечно кредитиране и нарастващите разходи за строителство“, коментира Рик Джъдсън, председател на организацията.

От данните се вижда, че строителните компании са разтревожени за сегашните продажби, което е индикация, че търсенето може и да се е „охладило“. Строителните компании обаче са малко по-оптимистични за бъдещите продажби, което е знак, че браншът вероятно вече допринася сериозно за възстановяването на икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 05.09.22 г.
fallback