fallback

Цените на жилищата във Великобритания са достигнали 5-годишен връх през март

Пазарът на имоти в Лондон продължава да се движи с по-ускорени темпове в сравнение с пазара в останалата част от страната

13:45 | 12.04.13 г.

Цените на жилищата във Великобритания са достигнали петгодишен максимум през март, като основната причина за ръста остава пазарът в Лондон, сочат данни на Acadametrics Ltd. и LSL Property Services Plc, цитирани от Bloomberg.

Повишение на цените се отчита за седми пореден месец, сочи още статистиката.

Средната цена на жилище в Англия и Уелс през миналия месец е нараснала с 0,2% спрямо февруари до 230 078 паунда.

Ако не се вземе предвид пазара в столицата на Острова обаче, цените са се понижили с 0,1%. На годишна база цените в национален мащаб са се покачили с 3%, а като се изключи Лондон, повишението възлиза на само 0,5%. Разликата от 2,5 процентни пункта е най-голямата от юли 2005 г. насам, когато двете компании започнаха да следят отражението на пазара на жилища в столицата върху пазара в страната като цяло.

През последното тримесечие жилищата в Лондон са поскъпнали с 11,3% на годишна база, а средното увеличение за Англия и Уелс е с 3,7%. В Северна Англия цените са се понижили с 1%.

Миналото лято Bank of England въведе програма, целяща да даде тласък на кредитирането. Изнесените данни показват, че може би достъпът до кредитиране действително се облекчава.

Според LSL и Academics наличието на повече ипотечни заеми за купувачите на първи дом са ключови за възстановяването на пазара. Експертите обаче посочват, че въпреки че схемата "Финансиране за кредитиране" на Bank of England е помогнала, нейният обхват трябва да бъде разширен.

Миналия месец правителството обеща да отпусне 3,5 млрд. паунда за подпомагане на купувачите на жилища, което също би трябвало да подкрепи пазара, отбелязват експертите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:07 | 20.08.22 г.
fallback