fallback

Запасите от жилища на пазара в САЩ са нараснали през март

Цените се покачват твърде бързо спрямо доходите на купувачите, предупреждават от Zillow

18:33 | 11.04.13 г.

Жилищните запаси в САЩ са нараснали леко през март, сочат нови данни, цитирани от Wall Street Journal.

Броят на обявените за продажба жилища през миналия месец се е увеличили с 2,4% спрямо февруари и с 3,5% в сравнение с януари, според изчисления на Realtor.com. Запасите обикновено нарастват през пролетта, когато започва пиковия сезон за продажби. Увеличението през март обаче е над миналогодишния ръст с 2% за периода между януари и март. Все пак, запасите остават с 15% под нивата си отпреди година.

Сред градовете със сериозни повишения са Сан Франциско (с 14%), Вашингтон и Атланта с около 9% и Бостън и Филаделфия с по близо 8%. Спад на запасите е отчетен в Ориндж Каунти, Калофирния (с 13%) и Лос Анджелис (с 4%).

Обявите за имоти за продажба намаляват през последните две години на фона на забавянето на темпото на възбраните от страна на банките. В същото време инвеститорите пускат жилища на пазара на имоти под наем, а кандидат-продавачите изчакват цените да се повишат. Търсенето пък нараства заради ниските ипотечни лихви, които правят жилищата изключително достъпни.

Според данните на Realtor.com през март средните офертни цени са почти без промяна в национален мащаб, но нарастват в 29 от 30-те водещи градски района. В Лос Анджелис увеличението е с близо 14%, а в Ориндж Каунти - с 9%.

По данни на Zillow Inc., цитирани от Bloomberg, цените се покачват твърде бързо спрямо доходите на купувачите, което е признак, че е възможен спад в някои градове на САЩ след евентуалното повишение на лихвените проценти.

Според главния икономист на Zillow Стан Хъмфрис дните на исторически високите нива на достъпност на жилищата в САЩ са преброени. "Когато лихвите се повишат, цените на имотите ще трябва или да изпаднат в стагнация, докато икономиката ги догони, или, което е твърде вероятно, да паднат на някои пазар. Това ще е особено в сила на пазарите, където напоследък се наблюдава силно поскъпване на жилищата", твърди експертът.

Вицепрезидентът на сайта за ипотечна информация HSH.com Кийт Гъмбингър прогнозира, че ипотечните лихви могат да се покачат до около 4% до края на тази година и 4,5% към края на 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 06.09.22 г.
fallback