fallback

Fannie Mae и Freddie Mac ще се отплатят многократно на данъкоплатците

Към 2023 г. се очаква двете ипотечни агенции да платят с 51 млрд. долара повече, отколкото получиха, за да оцелеят

11:37 | 11.04.13 г.

Спасените от Вашингтон ипотечни компании Fannie Mae и Freddie Mac може да донесат огромни печалби на данъкоплатците, които платиха за тяхното оцеляване, посочват анализатори от Белия дом, цитирани от Bloomberg.

Плащанията към американското министерство на финансите от двете ипотечни агенции се очаква към 2023 г. да надвишат с 51 млрд. долара размера на спасителната помощ, сочат данните в разходния план, представен от президента на САЩ Барак Обама. За сравнение, през миналата година се очакваше към 2022 г. да бъдат отчети загуби в размер на 28 млрд. долара.

Двете компании получиха общо 187,5 млрд. долара и досега са платили  като дивидент 65,2 млрд. долара. Средствата се приемат като възвръщаемост на правителствената инвестиция, а не като изплащане на заем, отбелязва информационната агенция.

Ипотечните агенции започнаха да обявяват стабилни печалби, след като пазарът на жилища в САЩ започна да се възстановява. Fannie Mae например отчете нетна печалба от 17,2 млрд. долара за 2012 г., като надмина компании като Wal-Mart Stores Inc., General Electric Co и Berkshire Hathaway Inc.

Freddie Mac съобщи през февруари, че печалбата за 2012 г. е била 11 млрд. долара, докато през 2011 г. компанията отчете загуба от 5,3 млрд. долара.

Съгласно споразумението, което двете компании и американското финансово министерство подписаха, ипотечните агенции ще могат да запазят до 3 млрд. долара от печалбите си. Всичко над тази сума ще се дава на държавата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:08 | 04.09.22 г.
fallback