fallback

Глобалните фондове за инвестиции в имоти отново привличат интерес

Тръстовете за инвестиции в имоти в САЩ могат да бъдат един солиден начин за получаване на гарантиран дивидент, но извън САЩ рисковете нарастват

16:20 | 10.04.13 г.

Връзката на инвеститорите с глобалните имоти като че ли отново се "затопля", пише New York Times.

На фона на проблемните активи, които в момента се продават в Европа, и големите възможности в Азия секторът привлича вниманието на индивидуалните инвеститори и финансовите съветници, коментира Адам Табак, който отговаря за алтернативните стратегии в Wells Fargo Private Bank.

Тази връзка обаче не е за хората със слаби сърца, отбелязва изданието. Глобалните фондове за акции, свързани с имоти, отчетоха загуби от средно 46,6% по време на кризата през 2008 г., след което се възстановиха с близо 37% и 17,2% съответно през 2009 и 2010 г., според данни на Morning Star Inc.

След това, тъкмо когато инвеститорите започнаха да си поемат дъх, дълговите проблеми в Европа и САЩ отново забавиха активността в сектора на бизнес имотите и предизвикаха средна загуба от 10,1% за фондовете през 2011 г. През 2012 г. възстановяващата се икономика доведе до нов положителен обрат, като бе отчетен среден ръст от 31,8%.

При подобна нестабилност разумните инвеститори не смеят да отделят голяма част от портфейлите си за този сектор, отбелязва Тод Розенблут от S&P Capital IQ. Тръстовете за инвестиции в имоти в САЩ могат да бъдат един солиден начин за получаване на гарантиран дивидент, но извън САЩ рисковете нарастват паралелно с шансовете за добра доходност, допълва той.

Глобалните фондове за акции, свързани със сектора на имотите, включително взаимните фондове от затворен и отворен тип и фондовете, търгувани на борсата, натрупаха 12,3 млрд. долара по време на пика на пазара през 2007 г., но през 2011 и 2012 г. те привлякоха съответно само 3,7 млрд. долара и 5,3 млрд. долара, по данни на Strategic Insight.

През първите два месеца на тази година обаче те са привлекли близо 1,7 млрд. долара, като при това темпо имат всички шансове сумата да достигне близо 10 млрд. долара до края на годината.

Според Табак в момента консултантите се интересуват както от ценни книжа, така и от дългове, като инвестират в частни фондове, изкупуващи ипотеки с големи отстъпки от европейските банки, и се възползват от нарастващите възможности в Европа и Азия. Добрите ключови активи в САЩ също са силна инвестиция, посочва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:32 | 19.08.22 г.
fallback