fallback

Свързаните с имоти фондове за ценни книжа привличат все повече инвеститори

Гъвкавостта на борсово търгуваните инструменти, както и високата доходност на сектора, предизвикват интерес

15:45 | 10.04.13 г.

Нарастващият апетит за експозиция към листвани фирми за имоти от началото на глобалната финансова криза предизвика увеличение на фондовете за ценни книжа, свързани с имотния сектор, пише онлайн изданието Property EU.

Причината е, че влагането на средства в листвани дружества плюс атрактивната възвръщаемост на сектора се харесва на по-широка гама от инвеститори, се казва в доклад на Европейската асоциация на публичните компании за имоти (EPRA).

Активите, управлявани от фондове за ценни книжа, свързани с имотния сектор, са нараснали до 250 млрд. долара между 2007 и 2012 г., сочат данни на консултантската компания Consilia Capital and Property Funds Research, изготвени за EPRA.

За същия период броят на фондовете за ценни книжа, свързани с имоти, се е увеличил до 677.

По последни данни за фондовете, търгувани на борсата, общите активи под тяхно управление са скочили с 85% до 8,7 млрд. долара през 12-те месеца до февруари тази година.

"Доходите от дивиденти, които са над средните, както и сигурните дългосрочни парични приходи, генерирани от листваните фирми за имоти, се харесват на инвеститорите, търсещи доходност. Ликвидността, ефективното ценообразуване и прозрачността, която предлага секторът, привличат все по-широка гама от инвеститори," отбелязва главният изпълнителен директор на EPRA Филип Чарлс.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 13.09.22 г.
fallback