fallback

Лондон ще финансира един от най-мащабните строителни проекти с рисков капитал

Nine Elms ще се реализира срещу залог върху по-високи данъчни приходи в бъдеще

12:04 | 09.04.13 г. 1

Неизпитан рисков модел на финансиране ще приложи Лондон, за да реализира проекта Nene Elms – мащабна реновация на южния бряг на Темза от Воксхол до Батърсий, съобщава FT.

Част от планираното строителство в региона вече е в ход.

Проектът получи нов тласък през миналата седмица, когато Холандия, която продава сградата на посолството си в Найтсбридж, обяви, че през 2017 г. ще премести посолството си в новоизградения квартал. В момента текат финалните преговори по сделка за земя точно до бъдещото американско посолство в Nine Elms, където да бъде построена новата холандска мисия.

Проектът за мащабното строителство ще бъде първият в Англия, който ще получи финансиране срещу залог върху по-високи данъчни приходи в бъдеще. Да се разчита на прогнози обаче засилва несигурността около успеха на инвестицията предвид икономическата ситуация.

Сър Едуард Листър, зам.-кмет по планирането в Лондон, коментира, че общината е поела огромен риск с този проект, но той определено подкрепя идеята. „Това обаче, поне доколкото можем да изчислим, е измерим риск. Ако ще работим по инфраструктурата, от която Лондон има нужда, ще трябва да намерим и нови финансови механизми за това“, посочи Листър.

Подобни схеми за финансиране на мащабни градски ремонти се прилагат най-вече в САЩ. В Ню Йорк например по подобна схема са осигурени средства за една от линиите на метрото.

Очаква се данъчните приходи само от бизнес зоната в Nine Elms да достигнат 660 млн. паунда годишно. Лондон ще разчита обаче и на приходите от инфраструктурни такси, част от които също ще бъдат пренасочени към проекта.

Едуард Листър допълни, че подобни модели на финансиране ще се приложат и за други важни инфраструктурни проекти в британската столица.

Вижте в галерията как ще изглежда Nine Elms

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 30.08.22 г.
fallback