fallback

Сделките с имоти в Кипър с рекорден спад от близо 50% през март

Очаква се данните от местната служба по вписванията да продължат да се влошават през следващите месеци

11:05 | 09.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Въпреки оптимизма на някои анализатори и посредници при сделки с имоти за ситуацията на пазара в Кипър статистиката сочи, че банковата криза е засегнала тежко сектора. През март сделките са се сринали до рекордно ниско ниво, а чужди инвеститори, трансферирали огромни средства в страната, за да получат разрешение за постоянно пребиваване, завеждат съдебни искове заради орязването на депозитите.

През март сделките с имоти в Кипър са се сринали до рекордно ниско ниво, показват правителствени данни. Общо 286 сделки са били вписани в официалните регистри през месеца срещу 563, регистрирани през март 2012 г., което представлява спад от близо 50 на сто, съобщава онлайн изданието Cyprus Property News.

Общо за първото тримесечие са били продадени малко над 1 000 имота, докато за първите три месеца на миналата година са били сключени над 1 800 сделки, което представлява спад от 45%.

Вътрешните продажби на имоти през март са се сринали с 51 на сто на годишна база до 214 сделки. Единствено в Пафос се отчита ръст на сделките с 16% (от 28 през март 2012 г. до 44 през март т. г.). В останалите региони се отчита спад на сделките, като във Фамагуста той достига 79 на сто, а в Лимасол – 74 на сто. В Никозия спадът е 48%, а в Ларнака – 31%.

През първото тримесечие на годишна база вътрешните сделки с имоти са се понижили с 49%, сочат още данните.

Що се отнася до чуждите инвестиции в имоти, ръст има само при търсенето от Китай. Като цяло сделките с имоти, сключени от чужденци, са намалели с 44% през март до общо 72 от 129 през март миналата година.

Ръст на сделките с имоти, реализирани от чужденци, е отчетен само във Фамагуста. Никозия е най-силно ударена от спада (84%), следвана от Ларнака, където е отчетено намаление на сделките с 68%. В Лимасол и Пафос е регистриран спад на сделките от съответно 42 и 23 на сто.

През първото тримесечие сделките с имоти в Кипър, осъществени от чужденци, са се понижили с рекордните 45 на сто спрямо предходната година.

Очаква се данните от местната служба по вписванията да продължат да се влошават през следващите месеци, тъй като много купувачи, сключили предварителни договори, се отказват от сделките.

Същевременно чужди инвеститори, привлечени от примамливата схема за постоянно жителство на средиземноморския остров срещу инвестиции в имоти, завеждат дела срещу страната заради безпрецедентния данък върху депозитите, наложен по искането на международните кредитори на Кипър.

Емблематичен е случаят на китайски гражданин, който е трансферирал на острова над 15 млн. евро, за да се възползва от схемата. Заради данъка обаче той губи сериозен дял от средствата и е под съмнение дали ще успее да реализира плановете си за инвестиции.

Същевременно вътрешното министерство на страната обеща да взима под внимание икономическата ситуация, когато издава разрешения за пребиваване на чужденци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:57 | 10.09.22 г.
fallback