fallback

Догодина цените на жилищата на Острова ще преминат достигнатия преди кризата пик

Правителствените стимули за жилищното строителство и сделките с имоти също съдействат за ръста на цените, но не водят до по-голямо предлагане

14:27 | 04.04.13 г.

През следващата година средната цена на жилищата във Великобритания ще достигне 227 хил. паунда, като за първи път ще надхвърли нивата отпреди кризата, според нови прогнози, цитирани от онлайн изданието Property Community.

Очакванията са средната цена на имотите да се повиши до 267 хил. паунда към 2018 г. През тази година средната цена вероятно ще се повиши с 1,4% спрямо миналата до 222 хил. паунда.

Анализаторите от центъра за икономически и бизнес изследвания (CEBR) посочват, че правителствените стимули за жилищното строителство и сделките с имоти също съдействат за ръста на цените, но не водят до по-голямо предлагане на британския пазар, който страда от хроничен недостиг на жилища.

Очаква се заради схемата за купувачите на първи дом през 2014 г. цените да се повишат с близо процент без съществен ръст на предлагането. Ответна реакция на строителите вероятно ще има една година по-късно – през 2015 г., посочват експертите.

Все пак ръстът на цените е ограничен заради по-слабото повишаване на доходите и финансовата несигурност. Ако икономиката обаче се засили, растежът на цените също ще се ускори на фона на прираста на населението и слабото предлагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:54 | 13.09.22 г.
fallback