fallback

Изплатени са 63 млн. лева по програмата за саниране

Завършени са 25 блока, по 102 се работи, а други 1 548 са на някакъв етап от процедурата по обновяване

12:59 | 08.07.16 г.

Общо 63 млн. лева са изплатени по националната програма за саниране на старите блокове за първите завършени сгради. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от Патриотичния фронт Славчо Атанасов.

Вече са приключили ремонтите на 25 блока, посочи Павлова. Започнали са ремонтите на други 102 сгради, а още 1 548 са на някакъв етап от процедурата – или обследвания (енергийно, техническо и конструктивно), или избор на изпълнител.

За ремонтите в сградите в процес на изпълнение са заявени над 153 млн. лева, посочи Павлова.

В момента се провеждат повече от 700 обществени поръчки за саниране, показват още данните на министерството.

Лиляна Павлова каза още, че регистрираните сдружения на собствениците са над 3 800. Сключени договори за саниране на блокове има за почти 2 500 сгради.

Припомняме, че през миналата година правителството стартира първата национална програма за обновяване на старите блокове с финансов ресурс 1 млрд. лева от заеми от международни банки. Парите се разпределят чрез Българската банка за развитие, а процесът по организиране на строителните дейности се организира от общините.

Заради големия интерес, тъй като ремонтите са безплатни за собствениците, ресурсът е почти изчерпан. Затова и на следващ етап от програмата, когато се намери ресурс, собствениците ще имат някакво съучастие.

Приоритетни за програмата са най-големите и най-старите блокове, строени по индустриален способ. 

Все още не е стартирало санирането със средства от новата оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г., където почти 40 общини ще могат да обновяват стари сгради.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
fallback