fallback

Общините ще приоритизират блоковете за саниране през 2017 и 2018 г.

С предимство ще се ползват най-големите блокове и сградите с конструктивни проблеми

19:00 | 05.07.16 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Общините ще приоритизират блоковете, които да се санират през 2017 и 2018 г. Това съобщи днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която беше на посещение в Габрово, съобщават от пресслужбата на регионалното министерство.

С предимство ще се ползват най-големите блокове и сградите с конструктивни проблеми, обясни Павлова.

Припомняме, че през миналата година стартира нова национална програма за безплатно обновяване на старите блокове, строени по индустриален способ. Ресурсът й е 1 млрд. евро, осигурен от три международни кредитни институции, като се отпуска чрез Българската банка за развитие (ББР). Разходите по търговете за обновяване на сградите се контролират от общините.

Средствата обаче са на изчерпване заради активизацията на собствениците. Затова се предвижда в бъдеще, при стартиране на втори етап от програмата, санирането да не е напълно безплатно, а собствениците да имат някакво самоучастие.

Това лято ще бъдат ремонтирани 750 блока, съобщи Павлова в Габрово. След това трябва да мине един отоплителен сезон, за да се отчетат резултатите, свързани с енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии, за да може сградата да получи сертификат за енергиен клас, обясни тя.

Реалните ползи от санирането можем да отчетем едва към третата година, подчерта Павлова.

Най-висока е активността в Бургас, където в програмата участват над 200 сгради, каза още Павлова. На най-напреднал етап са ремонтите в Благоевград, където около 80-90% от блоковете са в различен етап от процедурите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 12.09.22 г.
fallback