fallback

Индустриален парк ще бъде изграден на мястото на бившата авиобаза "Равнец"

Икономическото министерство готви законодателни промени за дейността на индустриалните и технологични паркове

14:52 | 21.06.16 г.

Нова индустриална зона ще бъде изградена на мястото на военното летище „Равнец“. Това съобщи министърът на икономиката Божидар Лукарски при откриването на икономически форум в Бургас, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

Още преди няколко месеца от министерството посочиха, че се водят преговори с военното министерство за прехвърлянето на терените на бившата авиобаза, към която интерес проявяват китайски компании.

Лукарски каза днес, че преговорите с Министерство на отбраната за предоставяне на летището са вече в напреднала фаза.

„Имаме подкрепата на министъра на отбраната Николай Ненчев за уреждане на въпроса със собствеността и учредяването на такава зона“, посочи министър Лукарски. „Това ще разшири възможностите за привличане на инвестиции в региона“, допълни той.

Икономическото министерство ще обсъди и възможността за разкриване на регионално представителство на Българска агенция за инвестиции (БАИ) в Бургас по идея на кмета на града Димитър Николов.

Съществуващата държавна индустриална зона в Бургас е една от най-успешните и е вече запълнена. Един от последните големи чуждестранни инвеститори, които я избраха за проектите си, е автомобилният производител Volvo, който иска да изгради свой център за обслужване и продажба на пълната гама товарни автомобили от марките "Volvo" и "Renault".

Заради интереса към индустриалната зона се налага и разширяването ѝ, като добра възможност за това предоставя старата военна авиобаза.

В момента икономическото министерство работи и по промяна на законодателството, което регламентира дейността и развитието на индустриалните зони и технологичните паркове като предпочитани локации от големите инвеститори.

Промени се готвят и в Закона за насърчаване на инвестициите, така че да се предлагат насърчителни мерки според индивидуалните нужди на инвеститорите, коментира Лукарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
fallback