fallback

Силен ръст на търсенето на жилища в затворени комплекси в София отчита агенция

Притегателни фактори за купувачите са собствените паркоместа, зелените площи, по-голямото отстояние между сградите и допълнителните удобства

13:10 | 21.06.16 г. 6

Търсенето на жилища в затворени комплекси в София отчита 25% ръст от началото на годината спрямо същия период на миналата година, сочат данни на консултантската компания RE/MAX Lux.

Данните на компанията се основават на запитване до над 600 нейни клиенти.

Жилищата в затворени комплекси се търсят основно за собствено ползване. Купувачи са обикновено млади хора, с перспективни професии и с добри доходи.

Основно се търсят тристайни и двустайни апартаменти. Повече от половината от сделките се плащат с пари в брой, посочва още агенцията.

Посоката като цяло е хората да изкарват спестяванията си от банките и да ги инвестират в пазара на недвижими имоти заради ниските лихви по депозитите. Средностатистическият купувач държи на сигурността, на доказалия се инвеститор, търсят се схеми на плащане, които предпазват купувача – с минимална първоначална вноска, а по-голямата част да се изплати при предаването на обекта“, коментира собственикът на компанията Диньо Добрев.

Купувачите на жилища се насочват към затворени комплекси заради комфорта и спокойствието на затворената среда, както и допълнителните удобства - СПА център, химическо чистене, магазини и други.

Друг притегателен фактор са зелените площи, по-големите отстояния между сградите, по-лесното управление и поддръжка, собствено паркомясто.

Клиентите посочват, че с най-голяма важност за тях е наличието на паркомясто или гараж – над 88% са го отбелязали като първо изискване. Малко под 7 на сто от участниците в анкетата изразяват предпочитание комплексът да има детски кът, а също толкова желаят да имат градина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 14.09.22 г.
fallback