fallback

Санирането на жилища по националната програма скоро няма да е 100% безвъзмездно

Ако програмата продължи след 2 г., собствениците ще покриват 15 - 20% от разходите за обновяване на панелните блокове

15:26 | 16.06.16 г. 5

Националната програма за саниране ще продължи да действа и в бъдеще, но ремонтът на панелните блокове няма да е 100% безвъзмезден за собствениците, както сега. Това стана ясно на семинар за подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищните сгради, проведен във Френския културен център.

Вероятно собствениците ще участват с 15 – 20% от стойността на строителството, каза зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Националната програма заработи с първоначален ресурс 1 млрд. лв., припомни той. По думите му тя е стимулирала културата на сдружаване в обществото. В бъдеще обаче, ако програмата продължи, ще се търси нов нов подход със съфинансиране и самоучастие на собствениците, съобщи Нанков.

Така програмата след две години ще се преобразува във финансов механизъм, допълни Гергана Благиева, експерт в дирекция „Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

За социално слабите собственици на апартаменти ще се търси вариант, така че да бъдат покрити 90% от разходите им. Ще се разработват и инструменти за отпускане на нисколихвени кредити, но това ще стане, ако бъдат осигурени средства програмата да продължи.

В момента по програмата са завършени строителните дейности по обновяването на 27 блока в цялата страна. Като цяло най-активни по програмата са общините в Южна България, а най-напреднали са проектите в Хасково, Благоевград, Бургас и Пловдив.

Започнали са обследванията по 1 400 блока, каза Нанков.

Той допълни, че регистрираните сдружения на собствениците са 3 700 – в пъти повече от бюджета на програмата, затова ще се търсят източници за още 1 млрд. лв., с които програмата на продължи.

Тъй като по оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013 бяха санирани 156 блока, но 137 останаха на етап проектиране, сега строителните дейности по санирането продължават с ресурс от националната програма, допълни зам.-министърът.

Днешният семинар се провежда в рамките на конкурса Екообщина, организиран от посолството на Франция и други институции. Конкурсът е отворен за участието на всички общини. Те трябва да попълнят технически въпросници до 30 юни, които ще бъдат оценени от експертно жури.

Общините победители ще бъдат обявени и наградени през октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:12 | 06.09.22 г.
fallback