fallback

За регистър на договорите в инвестиционното проектиране настояват архитекти

Моделът на избор на изпълнител на обществени поръчки според най-ниската цена е порочен, коментират от Камарата на архитектите

14:58 | 05.05.16 г.

Необходим е цялостен регистър на всички договори в инвестиционното проектиране с цел преустановяване на корупционните практики. Това смятат от Камарата на архитектите в България, които представиха на пресконференция днес предложенията си за преодоляване на някои проблеми в строителния бранш, предава БТА.

От Камарата настояват и за цялостна оценка на нормативната уредба в строителството, с участието на браншовите организации и експерти. Около това искане от години са се обединили и другите браншови организации в строителния сектор.

Като друг проблем архитектите изтъкват модела за избор на изпълнител на обществени поръчки на база скорост и най-ниска цена.

От гилдията определят като изключително вредно и стимулирането на забраненото от Закона за камарите на архитектите и инженерите в инвестиционното проектиране "проектиране на цени под себестойност".

В момента цените, на които се работи, са 30 на сто от себестойността и това тласка автоматично проектантските фирми в сивия сектор, коментира зам.-председателят на Камарата на архитектите арх. Николай Гълъбов.

Гълъбов допълни, че порочна практика са и търговете на инженеринг – т.е. за проектиране и строителство. Според него тази практика е умишлено създадена за вземане "под масата" на комисиони за стотици хиляди левове. Тази узаконена форма на кражба създава предпоставки за ниско качество, корупция и опасни за обществото практики, смята той.

Инженерингът е много добра система за линейни обекти, като магистрали, пътища, мостове и други подобни, но не и за архитектура, посочиха от камарата.

От Камарата посочват като проблеми и липсата на конкурсно начало при избора на проектанти за обекти с обществено значение, както и често налаганото от институциите пропускане на фазата за планиране и проектиране.

Всичко това е за сметка на качеството и контрола върху изразходваните средства и на застроената среда, която често застрашава и човешкия живот, подчертава Гълъбов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
fallback