fallback

"Агрион" въведе нов метод за отдаване на земя под наем и аренда - с търгове

Така се гарантират пазарните ренти, смятат експертите

11:05 | 15.04.16 г.
Автор - снимка
Създател

Кампанията по договаряне на рентите за стопанската 2016/2017 започна. Най-характерното за тазгодишното договаряне са новите механизми, по които се определят рентните нива за стопанисване на имотите. Крупните собственици на земя също са по-гъвкави.

„За стопанската 2016/2017 година предприехме нов подход на договаряне. Вместо пряко да влизаме в преговори с арендаторите, решихме да организираме търгове. Така при една прозрачна процедура чрез чисто търговска практика гарантираме равни възможности на всеки, който иска да се занимава със земеделие или има интерес към наемане на определен парцел”, разказа търговският директор на „Агрион“ Ивайло Иванов.

Компанията се наложи като лидер в управлението на земя в последните години. През миналата година 98% от земята й бе отдадена и се обработваше.

За всеки парцел дружеството ще събира по няколко оферти, без да дава преимущество на един или друг кандидат – независимо от неговата големина или пазарни позиции. Определящи ще са само предложените условия. Така реално ще се тестват възможностите на пазара и ще се види каква е настоящата ситуация в бранша, коментират експертите.

Документи за участие в търговете се приемат в офисите на „Агрион“ до 28 април.

„С принципа на търговете при една прозрачна процедура, бихме искали да дадем шанс и на по-дребните арендатори, на младите фермери, на всички, които искат да разширят стопанствата си или да влязат в нови землища”, допълва още търговският директор на „Агрион“.

Рентите варират в доста широк диапазон в различните райони на страната, защото зависят от няколко важни фактора - качеството на земята, мястото, големината, добивите и изкупните цени. Те пък се влияят от други допълнителни външни пазарни тенденции. Фермерите основно търсят да наемат окрупнени парцели, защото по-малките с много наследници са трудни и скъпи за управление. Отживяла практика е рентата да се изплаща в натура с произведената продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:48 | 12.09.22 г.
fallback