fallback

Удължиха срока за предложения по закона за ипотеките преди второ четене

Депутатите ще внасят промени две седмици, а не три дни, както е по правилник

10:32 | 30.03.16 г.

Депутатите единодушно (с 82 гласа „за“) удължиха на две седмици срока за внасяне на предложения за промени между първо и второ четене на законопроекта за ипотечното кредитиране.

Предложението беше внесено от председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

През миналата седмица законопроектът беше приет на първо четене, като тогава депутатите отхвърлиха подобно предложение на Патриотичния фронт за удължаване на срока за предложенията преди второто четене на законопроекта в комисиите на Народното събрание.

Новият закон беше предложен за обществено обсъждане през ноември миналата година. С него се транспонира новата европейска директива за ипотечното кредитиране, която беше приета от властите в Брюксел през миналата година.

С промените банките ще бъдат задължени да предоставят информация за ипотечните кредити съгласно единен информационен формуляр, така че да може да се правят сравнения между различните оферти.

Въвежда се и 14-дневен срок за размисъл, в който клиентите може да се откажат от договора за кредит. Затяга се процедурата по оценка на кредитоспособността на кредитополучателите, въвеждат се и изисквания към квалификацията на кредитните консултанти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:07 | 13.09.22 г.
fallback