fallback

Какво е мястото на имотите в инвестиционните стратегии за пенсиониране?

Идеалният инвестиционен портфейл съдържа разнообразни активи в различни страни

12:19 | 16.10.15 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Имотите са едни от най-атрактивните и желаните активи в частните инвестиционни портфейли, предназначени за пенсия.

Идеалният инвестиционен портфейл, който да гарантира добра доходност за достоен живот след приключването на активния живот, съдържа разнообразни активи. Така инвеститорите се предпазват от икономически и политически рискове, свързани с един клас активи или пък държава, пише онлайн изданието themovechannel.com.

Смисълът на този портфейл е не да се правят бързи пари, а да се запазят активите от обезценяване при ръста на инфлацията. Затова и приходите трябва задължително да покриват разходите, включително и за управлението на инвестицията.

Идеята зад това е хората да имат повече време, за да се посветят на семейството си, да пътуват и да развиват бизнес, но за собствено удоволствие, а не заради пари.

При създаването на портфейла инвеститорите трябва да се съобразят с няколко фактора. На първо място е бюджетът. Инвеститорите обикновено започват да изграждат портфейлите си, когато имат налице поне 1 млн. евро, тъй като по-малкият бюджет няма да генерира достатъчно печалба. В Европа например средната доходност от жилищен имот е 4%.

С цел разширяване на портфейла инвеститорите трябва да решат също така колко искат да инвестират в дългосрочен план и в какво - имоти, облигации, акции и т.н.

Важна е и оценката на риска. Съобразно избраната страна се определя степента на безопасност и рентабилност на инвестицията. Не е лесно да се управлява разнороден портфейл в различни страни заради разликите в законодателствата и данъчните системи.

Все пак е най-добре да се инвестира в поне две различни държави. Поне една трябва да е с надеждна политическа система и силна икономика като Австрия, Великобритания, Германия, САЩ и Франция. Например имотите в Лондон и германските градове са поскъпнали с около 26% за периода 2010-2015 г. и се очаква цените да продължат да растат. За смекчаване на рисковете, свързани с пазара на имоти, се препоръчва и инвестиция във финансови инструменти, а не в повече имоти на други континенти.

В зависимост от толерантността на риска се регулира и доходността. Ако един инвеститор може да си позволи заем, това ще му даде ливъридж за увеличаване на доходността. Портфейлните инвестиции имат и по-добър шанс за получаване а финансиране.

Важни за и стратегията за управление, както и за излизане от инвестицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
fallback