fallback

Сградното строителство продължава да притиска строителната продукция

Общото строителство все още е с над 40 на сто под пиковите равнища, отчетени преди кризата

11:20 | 08.10.15 г. 1

Сградното строителство продължава да притиска строителната продукция и в разгара на сезона въпреки оживлението при жилищното строителство от последните месеци, за което говорят посредниците на пазара на имоти.

През август общият обем на строителната продукция се понижава с 0,4% на годишна база заради продължаващия силен спад на продукцията от сградното строителство, при което годишното понижение достига 7,8%.

Същевременно продукцията от гражданското/инженерно строителство отбелязва годишен ръст от близо 8 на сто през осмия месец на годината. Тя обаче няма как да издърпа целия сектор, защото делът й в общата строителна продукция е под 45 на сто.

Все пак спадът при сградното строителство чувствително се забавя в сравнение с началото на годината, когато бяха отчетени намаления от порядъка на 10-14%.

На месечна база строителната продукция през август се свива с 1%, като най-голям натиск оказва спадът на продукцията от гражданското/инженерно строителство – 1,4%. При сградното строителство намалението за месеца се забавя до 0,6%.

Общата строителна продукция все още е с над 40 на сто под пиковите равнища, отчетени преди кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:45 | 09.09.22 г.
fallback