fallback

Йорн Щобе: Завръщането на инвеститорите на пазара на имоти в България ще е бавно

Ако България покаже стабилност и повече прозрачност, има добри шансове да се върне в полето на инвеститорския интерес, коментира експертът от RICS

13:20 | 16.03.15 г.

Ако България покаже стабилност и повече прозрачност, има добри шансове да се върне в полето на инвеститорския интерес. Това коментира Йорн Щобе - председател на Европейския борд на Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (Royal Institution of Chartered Surveyors – RICS) и изпълнителен директор „Инвестиции в недвижими имоти“ на Deutsche Asset & Wealth Management.

Йорн Щобе ще участва във втората RICS Конференция за оценки и инвестиции в недвижими имоти, която се организира от консултантската компания Forton в София, на 18-ти март.

Според Щобе процесът по възвръщането на инвеститорския интерес към българския пазар на имоти ще е бавен.

Той коментира още, че липсата на прозрачност в по-голяма или по-малка степен е общ проблем на имотните пазари и българският не прави изключение. В основата е именно липсата на достатъчно надеждна информация, която би позволила съпоставимост по отношение на сделки, наемни нива, доходност, допълва той.

Едно от решенията на този проблем са именно международно признатите стандарти за оценка, също и указанията за т.нар. добри практики (включително тези на RICS).

„За съжаление, тези практики бавно се налагат на местните пазари и това е една от причините чуждите инвеститори да не се чувстват в свои води“, коментира Щобе.

Участниците в конференцията в София ще обсъждат новия стандарт за измерване на офиси, утвърден от глобална коалиция, част от която е и RICS. Същата коалиция в момента обсъжда и стандарт за измерването на жилищата.

Според Зандер Шойрватер, който отговаря за международните отношения в RICS, с помощта на общия международен стандарт за измерване на площите всички потребители ще могат да сравняват ползваните от тях площи. Така се дава възможност на собствениците и наемателите на офиси да имат реална база за сравнение между притежаваните и ползваните от тях площи, както в България, така в международен план.

„Много от съществуващите национални стандарти за измерване на площи са много добри, но поради разликите помежду си могат да доведат до драстично разминаващи се резултати в някои случаи“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
fallback