fallback

Избират строителните фирми по проекта за саниране до месец

Ще се търсят други банки, които да отпускат нисколихвени кредити на собствениците на жилища, одобрени за саниране с европари

18:01 | 26.08.14 г.

До 20 септември ще бъдат избрани строителните фирми, които ще правят ремонтите по проекта за саниране на жилищни сгради с европейски пари. До 10 септември ще приключи изборът и на проектант и надзор на проекта за енергийно обновяване на домовете.

Това е казала вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред представители на сдружения на собствениците, чиито сгради са одобрени за финансиране по проекта „Енергийно обновяване на българските домове“, съобщават от пресцентъра на регионалното министерство.

Сдруженията се обединиха в асоциация, за да спомогнат за ускоряването на проекта, който закъснява с над две години. Гражданските сдружения, а и експерти, предупреждават, че има риск от загуба на средства, защото е стартирало санирането на само две сгради. Парите са достатъчни за около 180 сгради, а крайният срок на проекта е октомври 2015 г.

Данните на Министерството сочат, че са подадени над 380 заявления от собственици на жилищни сгради, като 52 от тях са готови за проектиране и строително-монтажни работи.

Що се отнася до блокираните в Корпоративна търговска банка (КТБ) пари на собствениците на жилищата, одобрени за саниране, Захариева ги е уверила, че те няма да бъдат загубени, защото са гарантирани.

Ще се търсят обаче други банки, които да отпускат нисколихвени кредити на собствениците, които не могат сами да си осигурят самоучастието. Захариева има срещи с представители на банки през следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 10.09.22 г.
fallback